Gitanes met jazz – voorstellingen 2012

voorstellingen en soirées


GITANES & JAZZ


hommage a Serge Gainsbourg

–  2012 –


GITANES & JAZZ   voorstellingen theaterseizoen 2012

Serge van Duijnhoven tekst/concept

Vitalski tekst/zang

Fred De Backer mixages/opnamen

Edwin Berg piano/melodika

Bastiaan Lips cinema/videomix

Helena Karsten camerawerk

Arlet van Laar vormgeving/foodperformance

Coreen Hartley foodperformance

Filip van Zandycke (Hoed Gekruid vzw) fotografie

copyright concept, beelden en muziek GITANES & JAZZ:

Transformer Company Mixed Media Productions – Lowlands 2012 (©)

contact B:   Serge van Duijnhoven        00 32 477 767 300

contact NL: Bastiaan Rombout Lips       00 31 618 392 409

SPEELDATA:

do 2 maart 2012 Arenbergschouwburg Antwerpen B

vr 3, za 4 maart 2012 De Roode Bioscoop Amsterdam NL

GITANES & JAZZ is een wervelende literaire en muzikale hommage aan Serge Gainsbourg; Eros’ meest scabreuze artistieke vazal, Aphrodite’s kettingrokende hofdichter en de inmiddels – eenentwintig jaar na zijn dood – ook buiten Frankrijk tot schutspatroon verklaarde aartsprovocateur van het Gilde van de zuchtmeisjes, de Lemon incest en al wat verder zowel hip als zedelijk onoirbaar vermag te zijn. Serge. Monsieur Gainsbourg. Gainsbarre… de zanger is dood en ligt begraven onder de marmeren plaat van een Russisch familiegraf op Cimetière Montparnasse. Zijn oeuvre is daarentegen altijd nog springlevend. Zo getuige ook deze  avondvullende voorstelling waarin, vanuit de dampen der Gitanes en het geraffineerde samenspel van muzikanten, dichters, foodperformers en cineasten, de legende van Gainsbourg op verbluffende wijze tot leven wordt gewekt. 

aan deze voorstelling werken mee:

Pianist Edwin Berg, dichter Serge van Duijnhoven, muziekproducer Fred dB, cineast Bastiaan Rombout Lips, Vitalski & Dietwee Hippechicks, en – als kers op de taart – spoonfool foodperformer Arlette van Laar & Coreen Hartley met hun burleske culinaire traktatie “L’Eau à la bouche….”

Op 2 maart 2012 is het eenentwintig jaar geleden dat de Franse zanger, componist en aartsprovocateur Serge Gainsbourg (1928–1991) overleed in zijn Hôtel Particulier in de rue de Verneuil te Parijs. Voor tal van internationale muzikanten blijft Gainsbourg een inspiratiebron. Zo ook voor dichter Serge van Duijnhoven, pianist Edwin Berg, de Antwerpse nachtburgemeester Vitalski en een rits spraakmakende artistieke kompanen uit de Lage Landen die in 2012 kriskras door Nederland en Vlaanderen zullen trekken om er hun voorstelling in diverse kleine en grotere theaters ten tonele te voeren.

contact B:   Serge van Duijnhoven        00 32 477 767 300

contact NL: Bastiaan Rombout Lips       00 31 618 392 409

https://bitterzoetgainsbourg.wordpress.com

bitterzoetgainsbourg@yahoo.com

 


 

ZES VIDEOCLIPS OP YOUTUBE N.A.V. DE VOORSTELLING GITANES & JAZZ
met beelden van performances uit Amsterdam, Tilburg en Antwerpen – 2, 5 en 12 maart 2011

 

ALL THE THINGS YOU ARE/MILORD L’ARSOUILLE
GITANES & JAZZ

Edwin Berg piano, Serge van Duijnhoven stem, Fred de Backer opnamen, Filip van Zandycke fotografie (HoedGekruid vzw).
Bron van opname: Tilburg Ruimte X 5 mrt 2011.
Duur: 6:27

 

DE RANSUIL VAN VERMAAK
GITANES & JAZZ

Heel mooie mix van beelden, gemaakt door cineast Bastiaan Rombout Lips. Geluidsopname van Fred de Backer. Oprtreden: Soiree Gainsbourg, Petrol, Antwerpen 12 maart 2011. Aan de piano: Edwin Berg. Stem: Serge van Duijnhoven. Ook met beelden uit de Gainsbarre in Oostende. En met de uilen van Gainsbourg a.k.a. “l’hibou de la complaisance”.
Duur: 1:48

 

DER DUFT DER FRAUEN – LA CHANSON DE SLOGAN – MA DERNIERE VOLONTE
GITANES & JAZZ

Hommage a Gainsbourg. Live @ Petrol Antwerpen, 12 maart 2011. Serge van Duijnhoven tekst, Fred De Backer/Gainsbourg muziek, Edwin Berg piano, Bastiaan Lips VJ video, Helena Karsten camera, Arlet van Laar vormgeving & foodperformance. Copyright: Transformer Company Mixed Media Productions 2011 (C)
Duur: 10:17


VALSE D’ANFERS – ZUMI POP – COPYCAT
GITANES & JAZZ

Hommage a Gainsbourg. Live @ Petrol Antwerpen 12 maart 2011. Serge van Duijnhoven tekst, Fred De Backer muziek, Edwin Berg piano, Bastiaan Lips cinema video, Gabriel Kousbroek video Zumi Pop, Mariecke van der Linden als Zumi Pop, Helena Karsten camera, Arlet van Laar vormgeving. With courtesy from Gaapmedia conc. Zumi Pop Hotel Orbit Oostende. Copyright: Transformer Company Mixed Media Productions 2011 (C)
Duur: 4:28

 

MY LADY HEROINE/OH MIJN VESTAALSE NIMFIJN

GITANES & JAZZ

Hommage a Gainsbourg. Serge van Duijnhoven tekst, Fred De Backer muziek, opname, mixage. Clip samengesteld door Serge van Duijnhoven met foto’s van oa. Richard Kern en Lydia Lunch. With courtesy of L.L.

Copyright: Transformer Company Mixed Media Productions 2011 (C)
Duur: 4:05

 


VERBETEN DE CREDO’S – ZWEER AF DE PRIETPRAAT
GITANES & JAZZ

Gainsbourg komt vertwijfeld tot inkeer voor hij sterft. Sleutelscène uit de voorstelling Gitanes & Jazz – Hommage à Gainsbourg. Edwin Berg piano, Serge van Duijnhoven stem, Fred de Backer opnamen, Filip van Zandycke (e.a.) fotografie. Bron van opname: Tilburg Ruimte X 5 mrt 2011.                                                                                                                                                    Duur: 6:47

 


 

 

YOUTUBE video met optreden Serge van Duijnhoven in Paradiso Amsterdam (presentatie van de cd Gainsnord, samengesteld en geproduced door dj Guuzbourg):


Ode aan Gainsbourg

Reportage – camera: Gabriel Kousbroek Mediaproducties
Geplaatst: op de website van Nieuw Amsterdam
Duur: 4 min. 36 sec.
1 2 3 4 5

Verslag van de hommage aan Serge Gainsbourg die op 18 september 2009 werd gehouden in Paradiso te Amsterdam. Op het podium in Paradiso waren tal van bands uit Nederland en Belgie te horen met eigenzinnige tributes aan de legendarische Franse zanger: Monsieur Dubois, Eddy de Clercq, The Spinshots, West Hell, Juicebox etc. Daarnaast was er een optreden van dichter en schrijver Serge van Duijnhoven. Presentatie: Guus Hoogaerts, beter bekend als Guuzbourg, tevens de initiatiefnemer van de avond en samensteller van de bijbehorende cd Gainsnord.

auteurHeader

http://nos.nl/radiouitzending/4898-met-het-oog-op-morgen-2300-uur.html


De dood van Serge Gainsbourg (chansonnier, acteur, componist, schrijver, dronkenlap, provocateur) wordt volop herdacht. Op 2 maart is hij twintig jaar dood, maar reeds komende week verschijnt een Nederlandse vertaling van zijn biografie. Te gast bij ons zijn dichter Serge van Duijnhoven en dj Guus Hoogaerts, alias Guuzbourg.

optreden van jazz-virtuoos

EDWIN BERG

De onder de grond gelegen bistrot-de-nuit Milord l’Arsouille in de Rue de Beaujolais in het eerste arrondissement van Parijs, is tussen 1949 en 1963 een cruciaal kruispunt geweest van Songlines en Timelines die de hele verdere carrière van Serge Gainsbourg mede hebben bepaald. Van 1957 tot 1959 is hij er huispianist geweest die de uurtjes tussen de verschillende optredens en artiesten moest zien op te vullen met muzikale improvisaties op de toetsen. Het is in die mythische  nachtclub dat aan het begin van de negentiende eeuw, na de val van Napoleon en het begin van de Restauratie, groepjes refractaire jongeren voor het eerst in het openbaar de Marseilleise aanheffen, op een tekst van Rouget de Lisle. Anderhalve eeuw na die gezongen protesten in de kelders van het etablissement, weet Milord l’Arsouille opnieuw een waardevolle bijdrage te leveren aan de Franse cultuurgeschiedenis door als springplank te fungereren voor de grote vertolkers van het lied die na WOII het Franse chanson van nieuwe ademtocht en frisse ritmes, stemmen en stijlen voorzien: Leo Ferre, Jean Ferrat, Guy Beart, Jacques Brel, Mouloudji, Georges Moustaki, Juliette Greco, allemaal waren ze er kind aan huis. Evenals Jean Cocteau en de man die Gainsbourg ertoe over weet te halen naast zijn pianospel ook zijn stem mee in de strijd te werpen: Boris Vian. De caveau sloot in 1963 zijn ondergrondse deuren, het tijdperk van de cabaret-chantants was ten einde en de era van de popconcerten, dancings, disco’s en de grote rock en stadionoptredens zat er aan te komen.


 

Edwin Berg weet met zijn tedere piano- interpretaties en intricate bewerkingen van legendarische jazz-songs, als geen ander de beloftevolle en broeierige sfeer op te roepen van het Parijs eind jaren vijftig met zijn rokerige kelder-cabarets, schaars verlichte bistrots-de-nuits en stijlvolle cocktail-jazz ballrooms waar zowel de Muzen van de Letteren en het Chanson, als die van de moderne Jazz- en Dansmuziek (en die van de Rede en de Roes natuurlijk) op legendarische wijze werden gecelebreerd tijdens avondlijke hoogmissen en nachtelijke escapades.

Webstek van Edwin Berg: www.edwinberg.com

Edwins recente “Perpetuum” album – waarin hij de zinderende jazzy sfeer in de Lichtstad van de jaren vijftig en begin zestig op eigenzinnige wijze gestalte geeft – is te beluisteren via Itunes: http://itunes.apple.com/us/artist/edwin-berg/id325172095

Fragmenten uit dit Parijse album zijn tevens te horen op de website van Edwin’s jazz-trio: http://www.reverbnation.com/bergjeannesurmenian

De pers over Perpetuum ” van het trio BERG / SURMENIAN / JEANNE (Label BEEJAZZ – ref. BEE039):

” Un album parfaitement abouti au lyrisme rare et aux charmes intemporels”
JAZZ MAGAZINE / JAZZMAN

“Excuisit! A real juwel. A pure and shining musical expression” (Jacques Chesnel/Citizenjazz.com)

“An album finished with rare lyrism and timeless charmes.” (jazzmagazine france)


“ A true recreation (…) even the moments of silence by this stunningly inspiring musician are musical. With this masterpiece he takes us to the profound depths of his soul” (Bach Expert and writer Marie de Varney on the Bach Prealude)

auteurHeader

DICHTERS DANSEN NIET

Na het sferische openings-concert van Edwin berg, vindt de presentatie plaats van het boek Bitterzoet – een lyrische hommage aan Serge Gainsbourg – dat in maart 2011 van de persen zal rollen van uitgeverij Nieuw Amsterdam. In deze bundeling van fictie en non-fictie, eert de in Oss geboren schrijver en historicus Serge van Duijnhoven zijn grote Franse naamgenoot ‘met de kop van kool’ en de door 140 Gitanes per dag kapotgeschuurde fluisterstem, in een verhelderend biografisch essay en een ruimhartige waaier aan fysieke gedichten – alle even pittig als zinderend – die de ongrijpbare Franse erotomaan letterlijk en figuurlijk op het lijf zijn geschreven.

fotograaf Igor Freeke

Met zijn Brusselse band DICHTERS DANSEN NIET zal frontman Serge van Duijnhoven sleutelpassages en gedichten uit zijn Gainsbourg-boek muzikaal ten tonele voeren. Tijdens het optreden ontstaat een roerend portret van een zanger die zich zelf in alles geslaagd achtte “behalve het leven”, en die zowel aan zijn uiteindelijke rijkdom en roem als aan zijn rabiate zelfhaat en destructiedrift grandioos ten onder gaat. En dat alles voor het smeuiige en meedogenloze oog en de tuitende, wapperende oren van de ganse Franse Natie. Live op radio en televisie. Alleen sterven, deed Gainsbourg stilletjes en buiten ieders zicht. In de volslagen eenzaamheid van zijn met zwart astrakan beklede interieur van diens Hotel Particulier aan de Rue de Verneuil. Gainsbourg sloop ervan door op 2 maart 1991. Als een dier dat zich had teruggetrokken in zijn zelfgegraven hol.

Webstek van de band Dichters Dansen Niet: http://www.reverbnation.com/dichtersdansenniet

Serge van Duijnhoven (1970) en dj Fred dB (Fred de Backer, 1967) treden sinds 1997 op, in binnen- en buitenland, onder de naam Dichters Dansen Niet. Ze publiceerden eerder de albums Bloedtest, Klipdrift en Obiit in orbit, waarover Menno Wigman schreef: ‘Een stemmige, bij vlagen overrompelende cd die tot het beste behoort wat muzikanten en dichters in Nederland hebben bereikt.’

fotograaf Filip Vanzandycke - vzw Hoedgekruid

Hommage aan Serge Gainsbourg – door Dichters Dansen Niet / 2011

studio/opname Copycat

Voor live-optredens, zoekt DDN geregeld samenwerking met muzikanten, kunstenaars, veejays, dansers of (film)producers die aan de immer dynamische wisselwerking tussen poëzie en muziek, een ruimtelijke, zintuiglijke, filmische of sonorische gelaagdheid kunnen toevoegen. Sinds ze in 2002 samen een tournee maakten langs diverse Duitse steden in Nordrein Westfalen, heeft de samenwerking tussen Serge van Duijnhoven en jazzlegende Ali Haurand (bassist van Jacques Brel) voor een nieuwe mijlpaal gezorgd in de muzikale diepgang van de podium-optredens van DDN. Ook recente samenwerkingsprojecten met keelklankkunstenares Sainkho Namtchylak uit Tuva, eufoniumspeler Uli Sobotta uit Bremen, het Kamertrio Zéphyr uit Montélimar, Stefan Robbers van Eevolute Music & Technologies Eindhoven, jazz-pianist Edwin Berg en de Japanse filmregisseur/dichter Sono Sion (bekend van de film The Suicide Club en het dadaistisch-situationistische poëzieproject Tokio Gagaga), hebben het gezelschap van niet dansende dichters geholpen om ook minder geëffende paden in te slaan dan gebruikelijk in de wereld van de belletterie en podium-lyriek.

GAINSBOURG VS VITALSKI


VITALSKI CHANTEERT GINZBURG OP Z’N SINJOORS

Na de voorstelling Gitanes avec Jazz, is het tijd voor een schandaal à la Gainsbourg. Wie daar beter voor te vinden dan de roemruchte Vlaamse conferencier, literator, slangenmens, zanger en vrouwenverslinder Vital Baeken oftewel Vitalski.  Vitalski heeft in zijn carriere – net als de misogyne cult-held met de kop van kool en tong gedoopt in vitriool, de Kunst van het Beledigen als geen ander in de Lage Landen tot grote hoogten weten te voeren. De in kosher Antwerps gezongen exercitie van Vital, die bij menigeen het bloed onder de nagels vandaan zal halen, vormt een knappe huldeblijk aan de de Franse zanger die het tot zijn persoonlijke handelsmerk maakte om de mensen waar hij om gaf “te beledigen tot ze van hem hielden”. Whitney Houston, Catherine Ringer, Vanessa Paradis, France Gall, maar ook Mick Jagger en Johnny Hallyday kunnen hierover meespreken. Vitalski geeft hen op zijn beurt nog een welverdiende trap na met een ode aan de Gal, de Gein en het Venijn.  Het publiek heeft de eer hem daarbij als quispedoor te mogen dienen.

CHANSONS DE LA HAINE ET DE LA PUDEUR

VITAL zal voor deze gelegenheid worden bijgestaan door twee versgeperste muzikale nimfijnen annex zuchtelfjes afkomstig uit de eigen Kempense bloedrank (Laura Aerts en Carmen Baeken), die nauwelijks of in het geheel nog niet als meerderjarig kunnen worden aangemerkt. Lemon Incest met de zure smaak van Antwerpse knollen voor citroenen. Gezongen door een oude schurk (vieille canaille) die – zie dieje mens! (ecce homo) – enkel is gekomen om te zeggen dat ie weg is (je suis venu…) omdat deze ouwe boef nog een appeltje te schillen heeft met betty en kirt (bonny & clyde) die zich van het bejaarde rapalje niks nie meer aan plegen te trekken. Vitalski zingt er schande van. En u hopelijk ook.

Weblog van VITALSKI: http://vitalskiblog.blogspot.com

Vitalski de Misogyne Geniale Genaeoloog live op festival De Wintertuin in Arnhem, 2007

l’Eau à la Bouche

SPOONFOOL FOOD PERFORMER ARLETTE VAN LAAR

Arlette van Laar – decorontwerpster en designer – zal op verschillende momenten tijdens de voorstelling het publiek verrassen met haar oogstrelende burleske creatie en foodperformance ‘l’Eau à la Bouche’. Het publiek wordt op speelse wijze uitgenodigd tapas, pralines of aardbeien van haar flitsende lepeltjesjurk te komen eten. Een gedeelte van de lepels zal bestaan uit de speciaal voor dit hommage-jaar gefabriceerde Couleur Café Pralines van meester-chocolatier Pierre Marcolini uit  Brussel. Letterlijk om bij te watertanden! En van te smullen natuurlijk…

Weblog van designer, ontwerpster en foodperformer ARLETTE VAN LAAR: http://spoonfoolfoodperformances.wordpress.com/

“Genieten blijkt een intricate levenskunst die door onze primitieve manieren in toom wordt gehouden. Men zou willen dat het andersom was…” – Serge Gainsbourg, aforismen.

l’Eau à la Bouche: creatie en performance van designer Arlette van Laar. Het publiek mag van haar jurk eten. Stiekem, beschaafd, bescheiden, luchtig, verveeld of toch met volle teugen? Chacun sa place, chacun sa classe.

l’Eau à la Bouche - creatie van Arlette van Laar

L’amour ne vaudra jamais mieux que le court temps que l’on passera à le faire.

–       Aforismen, Serge Gainsbourg


Bitterzoet

de iden van mijn tweede maart
.- .-.. .-.. . …
Sta mij toe omsubliemvals
te zijn geweest. Lust bezingend
waar geen hoop zoumogen leven
een fantoomin de onzoete nacht
een glitterbal in een meidendisco
een vallende ster in het decor
van een aftandse Opéra Comique
ik deed demensen geloven dat ik publiek
bezit was. Ik werd de hiërofant van beminnelijke
mannen en hyper-begeerlijke vrouwen, wie het
aan kleren en vaker nog aan nuchterheid ontbrak
.- .-.. .-.. . …
De complaisance die aanmijn reputatie kleeft
is eerder een onlesbare hunkering
dan de behoefte te presteren, lijstjes
van hits aan te leggen en aan te voeren
en daar dan prat op te gaan
anders danmijn spiegelbeeld houdt
deze kop van kool geen getijdenboek bij
van zijn echecs en zijn victoriën, enkel
watmerkwaardige, verwrongen liedjes
bitterzoet als het sap van een overrijpemeloen
.. …
Er loopt een ader van mijn karakter
kriskras door de aarde van dit taalgebied
en een ader van primitiviteit door de grond
vanmijn karakter.Men zegt, datmet de leeftijd
ook voormij wel wijsheid komt
ik begrijp niet hoe ooit iets goeds
voort kan vloeien uit een ellendig
verschijnsel als ons ik
.. -. – .- -.-. –
De tijd heelt alle wonden?
weldra gooit de dood een doek
overmijn gekooide uilenziel
strijk ik de vleugels vanmijn vedertooi
die oehoe van vermaak diemaar niet
ophoudt boe! en bah! te roepen
—. . -… .-.. . …- . -.
Voici voilà, tatatie tatata
ik kras en tegelijkmet een halve liter
van die dunne whisky-schijt
kak ikmijn laatste, allerlaatste
liedje uit. Adieumesmecs
au revoirmes filles. Saluukes
en dada. Het is gedaan
met uw papa
.- .-.. .-.. . …
Ik wankel. Schuifel. Snak naar
adem. Een schimdie afdruipt
in het duister der coulissen
een vaag sujet dat in de vroege ochtend
van deze tweedemaart nog naar de deurpost                                                                                                                                                                          tast van de entrée des artistes – de uitweg
via achterom. En die dan struikelend
over de rekwisieten van zijn aards bestaan
eenzaam, pitoyabel, traag
ten val komt
.. …
Het leven dat stolt
tot een paar klontjes
ijs achter de ogen
de whisky is op
de fles is leeggezopen
‘un dernier verre?’, treitert
een schiminmijn oor. Hoongelach:
‘tu le sais bien,mon pauvre copain:
il n’y aura jamais un dernier!’
.. -. – .- -.-. –
Ik stribbel, stamel zwakjes nog
maar als de kras van het infarct
zich op de bodemvanmijn
schedelkas vertakt
—. . -… .-.. . …- . -.
verstart de boel
wordt alles zwart

De morsecode .- .-.. .-.. . … / .. … / .. -. – .- -.-. – /—. . -… .-.. . …- . -. betekent: alles, alles
is intact gebleven. Alles is intact…

(uit: Bitterzoet, Serge van Duijnhoven, Nw Amsterdam uitg. 2011)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: